The key to a sustainable & minimalistic wardrobe

» This post about a minimalistic wardrobe is a sponsored post in collaboration with Ecosphere «

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com
More often than not I advocate consuming less and in a smarter way. But how does one go about doing that?

When you’re striving towards having a sustainable, minimalistic wardrobe the key is to procure well thought out, good looking base garments that work with most of your clothes and accessories. It’s important to take time to find those key pieces that feel 100% right in the way they look, feel and fit. 

It’s a nice bonus if you happen to find pieces that are also sustainably produced!

Over the past few years I’ve noticed that the feeling to constantly want new things disappears when I feel that I have good, key pieces that I really like and that fits well. They’re of high quality and I know I am going to use them for a very long time.

When investing in good, well produced garments there’s also a feeling of treating one self to something special and that gives you a bigger “kick” that lasts longer than those instan kicks you get from constantly buying bad quality items that won’t last you very long, just like that feeling you get when first buying them.

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com

Like this sweater from kowtow for example. A gorgeous forest green color and produced using 100% premium faritraide certificate and ecological cotton. The hat comes from Upstate Stock and is made out of 100% pure wool. These two garments really fit my style and goes together nicely with the rest of my wardrobe.

Is there a thing called forest hipster? If so that’s probably me haha.

I think that most people who over consume clothes just hasn’t found the right things yet. Maybe they don’t know what their own style is, or they’re not comfortable with themselves. It’s a journey that can be long and difficult.

I’ve gone through a lot of different phases and styles through out the years but I have finally landed in who I am, what I like and what I feel comfortable in. I think you get there simply by living life and exploring all that it has to offer. We grow through experiences and learn to have the courage to be ourself and being comfortable in our own skin.

Those of you that has been following me for a while know that I’ve been doing a major cleanse of my wardrobe. A lot of bags of clothing have been donated to charity and second hand store. I just realised a lot of what I owned wasn’t really me or had a poor fit simply because I’ve been consuming too much without giving it much though.

Slowly but steadily I’m building a new, sustainable, conscious and minimalistic wardrobe consisting of fewer garments made with higher quality and more thought behind them.

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com

As I wandered outside, over crisp snow and huge fir trees I felt really good. It was nice to be outside again and the sun peeked through the branches. Fir trees are definitely my favorite coniferous specie.

Suddenly I stumbled upon an abandoned shed with hey. The sun shone through the weather worn timber and it was so beautiful. It was slightly warmer inside, and very calm. Like the time had somehow stopped in there. Which in a way, I guess it has – I wonder when this shed was last in use?

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com

Ecosphere has Europes largest selection of sustainable fashion and I am extremely proud to be their ambassador. Besides their web shop they recently opened a store in Stockholm so if you’re in the neighbourhood I definitely suggest paying them a visit at Bergsunds Strand 32!

I feel great wearing this and I look forward to further curating my wardrobe. What about you? Are you a big spender or a minimalist? How do you feel after reading this, do you feel that you’ve found your style and would you consider trying to minimise your wardrobe?

I’d love to hear your thoughts!

Photo © Rania Rönntoft | Northbound Journeys | www.northboundjourneys.com

 

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Similar Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 Comments

 1. Jag håller också på att rensa min garderob samt bland mina prylar nu. Säljer på tradera och skänker bort. Jag vill bara köpa basplagg som jag kan kombinera så mycket jag kan och inte ha så mycket. Jag vill känna att allt går att matcha och att jag ser vad jag har. Samma sak med prylarna. Jag vill se vad jag har och veta VAR jag har det. Blir så trött på att ha det rörigt jämt.

  1. Vad skönt det låter att du rensar! Det har blivit lite av en rutin för mig nu, i samband med att man städar hemma eller plockar in ren disk i skåpen “vänta, tycker vi om det här? behöver vi det här?” har alltid en påse stående som sakta fylls upp och sen körs iväg. precis som du vill jag att ALLT ska fungera med varandra, både kläder och saker. Att ha rörigt är jobbigt och tar energi. Att ha lite saker gör en gladare och man får mer tid över till annat.

   1. Ja, men verkligen. Jag har också fått den rutinen nu och det känns så bra när man ser allt strunt man samlat på sig försvinner och får bättre användning någon annanstans. Ska nu till årsskiftet ta bort fler köksgrejer också och minimera så mycket som möjligt där. Vill nästan ha tomma skåp liksom, haha!

    Även också odla själv samt göra så mycket jag kan från grunden i matväg och stressa ned. Exakt så som jag vill leva.

    Svar: Tack för din fina kommentar i min blogg! Väskan är en favvo verkligen. Så himla fin – jag visste inte att det var symbolen för jord, det gör nu att jag gillar den ännu mer. Jag måste komma igång med veckosummeringen igen men det har varit så himla mycket nu. Men du inspirerar mig mycket så vi får hoppas att jag får mer tid att uppdatera ;)

    1. Ja det är en underbar känsla att se de där fulla påsarna och veta att sakerna kommer kunna komma till nytta och glädje hos någon annan! Haha vi vill typ också ha tomma skåp, så skönt ;)

     Odla själv vill vi också göra mer (hittils har vi bara odlat typ potatis) men mat är vi överlag bra på att göra från grunden numera, även om vi har våra lata dagar då vi inte orkar. Men att alltid göra storkok så att man har matlådor gör mycket, det gäller att passa på när man väl orkar stå i köket :)

     Det förstår jag att den är, sjukt fint! Såg nu att de har giveaway på Instagram så håll tummarna åt mig ;) Jodå, jag tatuerade in symbolerna för alla element i somras: https://www.rowantree.se/wp-content/uploads/2016/06/P9950426-Redigera.jpg Älskar att de är så grafiska.

     Jag förstår dig, jag har haft perioder då veckosummeringen fått vila och det tycker jag man måste få ha. Det är viktigare att man tar det lugnt och mår bra än att stressa med att göra något sånt där “bara för att” om det inte skänker glädje. Kul att du tycker jag inspirerar tack snälla! Du har en ny följare nu i alla fall och jag ser fram emot nästa summering när den än må ske :D

 2. Så sant!
  Och vilka fina bilder dessutom!!
  Till mig själv försöker jag tänka mer så i min garderob, men svårt till ett barn som fortfarande rör på sig och leker. Tack o lov för det liksom!! Att hon inte slutat leka bara för att hon är 11, snart tolv. Igår hade hon trillat på rasten och slagit upp bägge knäna… aj aj aj vilka sår :( Å byxorna i sopan, men som jag sa, viktigast är att DU är ok. Byxor kan vi köpa nya. Så i det läget blir det mer kvantitet än kvalitet kanske. Tror du förstår.
  Är hemma och pausar lite. På min mans order.
  Ibland är det skönt när någon annan kan ta ett beslut åt en och bara säga: “NU stannar du hemma, punkt.”
  Så jag lyssnar. Pausar.
  Tittar på fina bloggar och kommer igen.

  1. Tack så mycket, kul att du gillar mitt inlägg :) Ja men med barn förstår jag att det är svårt, de växer ur kläder så fort och smutsar ju ner sig på ett annat sätt. Ett tips är såklart att försöka köpa kläder second hand och ändå inte i överflöd utan tvätta ofta – bor man som vi gör och inte behöver bry sig om att boka tid i en tvättstuga är ju det där smidigare såklart. Tråkigt att hon trillade och slog sig, men samtidigt hör det väl barndomen till – skrapat knäna har vi nog alla gjort både en och två gånger. Att det gick bra för henne är såklart viktigast, alltid – men släng inte byxorna för det! Att lappa byxor, framförallt knäna är himla enkelt eller så kanske du kan använda tyget till något annat?

   Låter klokt av din man och bra att du lyssnade. Att vila och pausa är oerhört viktigt.

   1. Tack för din ögonöppnare.
    Plockade faktiskt upp byxorna ur sopan och klippte av dem till shorts. I den ålderns kan man ha strumpbyxor och shorts och va ganska cool :)
    Gör om gör rätt.

    1. Åh men är det sant? Så otroligt glad jag blir! Det går ofta att lappa, laga eller göra om. Just jeans har jag mycket lappat, tycker tom. det är snyggt! Klart man kan ha det, supertufft ju! Kam till er <3

 3. Du är så inspirerande Rania, grattis till ambassadörskapet!!! :D

  Det senaste året har jag också verkligen tänkt till angående konsumtion och min garderob. Den är än idag för full (jag behöver inte mer plats, jag behöver helt enkelt rensa noggrant!) trots att jag skeppat iväg fyra kassar kläder i höst. Men, det är trots allt inte en quick fix utan en resa mot en långvarig hållbar relation till kläder. Mitt största problem är framför allt att jag sparar på supergamla grejer med främst nostalgiskt värde, inte att jag “shoppar” nytt. Nuförtiden köper jag 90% av alla mina kläder second hand eller av hållbara kvalitetsmärken, det är jag stolt över :)

  1. Åh tack Sanne, och detsamma – du är ju också så inspirerande! Känner igen det där med att inte behöva mer plats utan rensa. Jag har rensat hela det här året, lite i taget. För min egen del så funkar det inte att rensa MASSOR på en gång utan det växer fram successivt. När man rensat lite kan man utvärdera det man har kvar och efter ett tag inser man att det finns mer plagg som inte används. Det är också enormt säsongsbetonat. Det är svårt att rensa vinterkläder under sommaren och vice versa. Det där med nostalgin är svår men i år har jag lyckats släppa det och jag har gjort mig av med mycket gåvor eller saker som håller ett minne – just för att de BARA är saker och minnet finns kvar. Det man kan göra är att ta ett kort på saken i fråga och ha en speciell mapp på datorn för “bilder på minnen” och sedan göra sig av med själva prylen / plagget. Heja dig annars, second hand och hållbara märken är det enda rätta! <3 kram

 4. Känner verkligen igen mig i det där med att inte ha hittat rätt. Dessutom kan det i mitt fall handla om fantasi. Inför en middag, fest eller liknande så har jag ofta svårt att se kombinationer av det jag redan har och så kan det bli ett spontanköp som liksom är färdigpaketerat. Och då vill jag inte lägga 3000kr eftersom jag kanske inte ska ha plagget så ofta.
  Det här har jag minskat drastiskt på numera dock och har inte så mkt skit i garderoben längre. Men jag tror att en riktigt bra strategi – för at tinte hamna i de där akuta, billiga felköpen så att säga – är att spara ihop en klump med pengar, köpa riktigt bra plagg för dem en gång om året eller så. Det är alltid lättare när man liksom avsatt pengar och öronmärkt dem. I alla fall för mig som inte har obegränsat av dem.

  1. Sådär var jag för något år sedan, speciella tillfällen som större fester, nyår m.m köpte jag ofta något nytt till men numera gör jag inte det. Dels går jag inte på sånt där lika ofta och dels har jag verkligen kommit att inse att jag har precis lika trevligt i den upplevelse jag är i, och med de folk jag ska träffa, oavsett hur jag ser ut. jag kan i och för sig ha lika tråkigt också haha, men ja – utseendet hör inte dit. Förr sminkade jag mig massor, tog på massa extra smycken och klädde mig så fint. Nu har jag aldrig smink, smycken har jag de jag har till vardags också och det ska banne mig vara riktigt speciellt för att jag ska klä upp mig mer än vanligt. Jag har såklart vissa plagg i garderoben som jag har i sammanhang där jag ska synas bland folk och vara någorlunda okej klädd men det är plagg jag kan ha till vardags också och de är 100% jag. Men resan hit har varit såååå lång!

   Ibland kan någon fråga inför något speciellt tillfälle “vad ska du ha på dig?” varpå jag glatt brukar svara “kläder!” haha.

   Det där är en jättebra strategi! Spara pengar ett tag, fundera över vad som fattas i ens garderob och sedan ha en dag eller helg avsatt då man investerar i de där plaggen och då ser man till att ge sig tid att hitta riktigt bra plagg som verkligen sitter som de ska och känns rätt, och så kan de kanske få kosta lite mer. Kläder ska vara en investering :)

 5. Superbra tips! För några månader sedan vände jag alla galgar ut fel håll på ställningen dvs med kroken “bak och fram”. När jag använt ett plagg vänder jag galgen rätt. De galgar som inte är vända på ett halvår har alltså kläder som inte använda och kan utan problem säljas eller skänkas. Det har än så länge visats sig vara en hel del.

  Vilket härlig ambassadörskap, det känns väldigt du!! :) Superhärlig fotoplats du hittat också!

  1. Åh det där är ju ett toppentips, så smart! Kul att det fungerar bra med :)

   Ja det känns så himla himla rätt, är sjukt pepp! Och ja, den där ladan är fantastisk!

 6. Stort GRATTIS till ambassadörskapet. Kläderna du har på dessa bilder passar superbra på dig, rätt färger och rätt form.. visst får man väl säga till en tjejkompis att hon är snygg rumpa ;-).

  Efter att jag 2012 gjorde min magsäcksoperation och gick ner nästan 50 kg så har jag inte riktigt hittat min stil och har en på tok för stor drös med kläder :/. Sen är det så svårt när jag på jobbet behöver vara lite representativt klädd så kommer jag hem och vill bara dra på jeanse och en tjock tröja, sen ska jag ibland klä upp mig och då känner jag mig som jobbklädd och då har det blivit att jag köpt “fina” kläder som jag sedan knappt använder för att dom känns så fina så jag känner mig utklädd istället för uppklädd.
  Jag tror dock att jag är på väg mot att hitta en stil som passar min jobbstil och en som passar min fritidsstil, och skulle kunna skänka iväg massor med kläder men så blir jag lite lat och bekväm för att kläderna fortfarande sitter bra och passar mig, men känns inte riktigt som jag ändå.. men jag ska göra en resning, jag lovar, för då måste jag :-).

  Kram Ulrica

  1. Stort TACK Ulrica! <3 hahaha det får man absolut göra, och tack - önskar den var sådär fast och vältränad men tyvärr får jag skylla lite på kläder + posering och vinkel. Har fotograferat för mycket modeller i mina dagar så har väl Lite koll på att olika sätt att stå på framhäver olika delar av kroppen :P

   Åh men jag kan förstå att det tar tid att bli säker i sig själv och hitta sin stil efter en så dramatisk förändring i kroppen. De bilder jag sett på dig tycker jag du ser ut att ha himla fina kläder som känns "du" i alla fall, så mycket du som jag som inte känner dig kan säga i alla fall :) Det allra viktigaste är ju alltid att man trivs i det man har på sig.

   Angående att ha en minimalistisk garderob så ska dock tilläggas att ibland behöver man tänka att man har tex. en vinterjacka, X plagg att ha på jobbet och X plagg för hemmet, beroende på hur man arbetar och bor. En del delar upp sin garderob och har X plagg / säsong också.

   Jag har ju helt andra kläder hemma eftersom jag är mycket i skogen, bär ved eller busar med katter så "snygga" kläder som de ovan har jag sällan hemma. Och så måste det få vara. Så länge det fortfarande är med måtta och man ser till att även de där bekväma kläderna eller friluftskläderna är hållbara, kanske köpta second hand eller att man ändå försöker ha dem så länge man bara kan (tills de ramlar isär typ).

   I Åre lär vi ju springa runt i ull-underställ mest hela tiden, eller? ;)

   Ja rensa rensa! Gör som Mia tipsade om i en kommentar längre upp med att vända alla galgar fel och sedan vänder hon dem rätt när hon använt ett plagg. efter ett tag får man en tydlig överblick över vilka plagg som aldrig används - så bra tips!!

   Kraaam