Social media has taken something from me

I feel like social media (Instagram specifically) has taken something from me and my photos. So many images go unseen because “they do not fit the feed”, and the images I do post I feel have lost their context. There’s a constant, looming feeling that I should be posting something. So I try really hard to figure out which photo fits next, and then I go to post it but have nothing to say. I think I want to write in a more thought out, longer format than what feels good on Instagram. This has all resulted in me publishing photos only to remove them right away again.

I don’t want to work for social media. I don’t want that to be my relationship with my photography.

So, here’s what I am going to do now; I am going to bring more life back to this blog. Write more about photos here, but share them when I feel like it and have something to say. And I need a break from Instagram. I love sharing snippets from my everyday life in stories, it’s quick and without much thought or the need for perfection. But me and the feed, we are not really friends right now. I don’t know what I want out of Instagram – I mostly feel that I am doing it because I should.

But I don’t.

It’s not my main source of income and it does not bring me joy right now. So, I will take a break. I am still running our jewellery instagram which feels like has more purpose, and then there’s Luci’s account – which honestly brings me a lot more joy right now because it’s just for fun with no hidden motives.

How do you feel about Instagram these days? What do you like about and what do you not like? How do you use it? I’d love to hear your thoughts on the matter!

Similar Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Comments

 1. I’ve enjoyed getting to know you through your photos of your day to day activities and thoughts of the moment but I understand it must be difficult to keep it up day to day.
  Will miss you.

  1. I am really glad to hear you’ve enjoyed that. We were just talking about it yesterday that my social channels are a good way for you all to see what Dan is up to as well. But I will still write here and probably continue with stories on Instagram, so don’t you worry – I will not fully disappear :)

 2. Ja der var längesedan jag var vän med instagram. Blir sur bara jag tänker på det. Hatar flödet. Så näe. Älskar bloggen och att få skriva vad jag vill. Vill inte jobba med blogg eller somes alls känner jag pga det blir bara tvingat. Men tar ändå chansen när jag får lite förfrågningar om de känns rätt som extrapengar men låter frågorna komma till mig mest. Hör aldrig av mig om samarbeten längre. Men ja, det känns som att instagram stulit min tid om inte annat. Och skapat irritation.

  1. Ja alltså jag har varit överens med Instagram ganska länge ändå men nä, behöver verkligen en paus nu och fundera hur jag vill fortsätta använda det. Jag trivs också riktigt bra med bloggen men har tappat fokus lite från den, så det känns bra att jag ska börja använda den mer igen. Sedan har jag inget problem att arbeta med sociala medier så länge det är rätt kund och ett upplägg som känns genuint. Men jag söker dem sällan själv nu för tiden, utan de kommer till mig vilket är najs.

 3. Det är ett tag sedan du skrev detta nu och jag vet att vi pratat lite om det på din Youtube video om samma ämne.
  Jag var tvungen att byta lösenord för min instagram pga misstänkt aktivitet och har nu glömt lösenordet så måste skapa ett nytt för att komma in igen. Min lathet har gjort att jag inte loggat in på instagram sedan dess (1 månad sedan) och det är underbart!

  1. Hej Pernilla! Vad spännande att höra att en oplanerad paus från Instagram pga. något negativt slutade i något positivt. Så himla härligt att höra!! Jag har fortsatt att mest kika folks stories och dela mitt liv i stories men folks poster och min egna feed bryr jag mig inte om så mycket :P

 4. Kul att jag halkade tillbaka till din blogg när jag varit utan Instagram i tre veckor, jag kommer förmodligen aldrig gå tillbaka till den plattformen. Har verkligen saknat att se dina bilder och läsa dina texter, så tacksam att du har kvar denna sida! :)

  1. Åh, vad kul att du hittat tillbaka hit och att du uppskattar det jag skriver! Vad fick dig att bestämma dig att ta en paus från Instagram? Kan tänka mig att det var skönt och när man väl tagit sig ur det förstår jag att det nog inte lockar att gå tillbaka igen.