En bra bloggkamera – recension av Lumix GX800

» Det här är ett betalt reklamsamarbete med Panasonic «

Det här är ett inlägg jag fört över från min gamla blogg, originalet publicerades sommaren 2017.

För ett par veckor sedan fick jag hem den nya LUMIX GX800 från Panasonic och idag är det dags att gå igenom de nya funktionerna den har gentemot deras Lumix GM1 (som jag tidigare använt) och se vad jag tycker om den!

orange camera on a floral fabric

Den här recensionen bygger helt och hållet på mina egna åsikter om kameran och jag väger in faktorer som hur den känns att använda, användarvänlighet i form av knappar och funktioner samt kvalitén på bilder, video och ljud och jämförelser gentemot min tidigare kamera från Panasonic. 

Precis som med Panasonics Lumix GM1 så tycker jag verkligen om den här kameran på grund av dess storlek. Den är mindre än min telefon och således oerhört smidig att ha med sig i vardagen → helt enkelt en perfekt blogg / vloggkamera!

Att den trots sin ringa storlek erbjuder möjligheten att byta optik är ett stort plus för mig som fotograf. Den lilla storleken innebär dock att Panasonic tagit bort vissa funktioner som blixtsko för extern blixt och det finns inte heller någon sökare. För mig var det till en början otänkbart att inte ha en sökare men man vänjer sig oerhört fort och det är inte längre ett problem för mig.

➵ Längre ner i inlägget finner ni en film där ni får se några av kamerans funktioner, och så har jag även en rabattkod åt er!

Kameran levereras som standard med kitobjektivet LUMIX G VARIO 12-35mm f/4.0 – 5.6 (det motsvarar ca 24 – 60mm på en fullformatskamera) som även det är väldigt litet när det är ihopfällt. För att vara just ett kitobjektiv är det riktigt bra. Kvalitén på bilder och film är bra och dessutom har det optisk bildstabilisering vilket är ett stort plus när man filmar för att reducera en del skakningar.

A butterly on a window sill

LUMIX GX800 + LUMIX G 25mm f/1,7 | 1/60 SEC, bländare f/4.0, ISO 250

De stora nyheterna med den här kameran är att den filmar och fotograferar i 4k. Den har även en funktion för att ta panoramabilder och något som heter efterfokus samt att kameran använder ett Micro SD-kort istället för ett vanligt SD kort.

Jag tycker vi djupdyker lite i några av de här nyheterna och vad de innebär:

Foto och film i 4K

Jag brukar filma och fotografera i 1080p vilket innebär att en bildruta är i 1920 x 1080 pixlar medan 4k är på hela 3840 x 2160 pixlar. Det gör alltså att filmer och bilder i 4k har en mycket högre upplösning och kvalitét. Det innebär såklart även att de blir större och tar mer plats på datorn samt är tyngre att redigera i diverse bild -och videoredigeringsprogram.

Vill man veta mer så kan man googla lite, det finns mycket att läsa på om 4k och vad det har för fördelar samt hur man kan nyttja dem på bästa sätt.

Se exemplet nedan för att enklare förstå skillnaden i storlek:

An image showing the different between HD and 4K images

Att fotografera i 4k innebär att kameran filmar en liten sekvens och sedan får man välja ut stillbilder ur den sekvensen (de blir enbart i JPEG, inte RAW). Det här är extremt användbart när man vill fånga något som rör sig snabbt. 

Jag använde till exempel den här funktionen för att hinna fånga gnistorna när min vän Ida skulle tända med tändstål ↓

Lighting a fire with a fire steel

Efterfokus

Funktionen efterfokus innebär att kameran tar en serie bilder där den flyttar fokus mellan varje bild den tar, sedan får du välja vilka bilder du vill ha kvar*. Det här tycker jag är väldigt användbart när man fotograferar med kort skärpedjup och det kan vara svårt att sätta fokus – till exempel om man fotograferar blommor som rör sig i vinden, insekter eller husdjur som inte är stilla.

* Vill man ha exakt samma utsnitt på alla bilder kameran tar bör man använda stativ när man gör detta. 

Bumblebee on a dandelion

LUMIX GX800 + LUMIX G 25mm f/1.7 | 1/1600 SEC, bländare f/2.8, ISO 200

Selfie-mode

En nyhet gentemot GM1:an är att det går att fälla upp skärmen helt och se sig själv vilket är väldigt välkommet! När man gör detta går kameran in i “selfie-mode” vilket innebär att det automatiskt dyker upp lite olika filter och funktioner. En bra inställning man får fram är möjligheten att aktivera en nedräkning på ett antal sekunder samt att man får välja hur många bilder kameran ska ta efter att den räknat ner.

Taking a selfie with the Lumix GX800

Det dyker även upp en flik där man kan välja att aktivera lite olika filter:

 • Uttrycksfull – bilden är mer saturerad (färgstarkt) helt enkelt
 • Retro – bilderna får en mer varm, vintage-aktig stil
 • Highkey – Högdagrarna, alltså de ljusa partierna, blir ännu ljusare / starkare
 • Mono – Bilderna blir svartvita
 • Toy – Det ser ut lite som att man fotat med en leksakskamera och det är mycket vinjettering.

Sedan finns det även en inställning för att göra bakgrunden mer oskarp – men det ser inte jättebra ut. Man kan även lägga på en varmare hudton och så finns det ett “smalt” läge vilket drar lite i bilden på höjden så att man ska se smalare ut. 

De här funktionerna gillar jag inte alls. Rent tekniskt sett så ser de inte särskilt bra ut, men framförallt blir jag lite ledsen över att Panasonic valt att lägga in funktionerna över huvud taget, och att de spär på allas skönhetskomplex lite extra. Måste man alltid se så jäkla snygg ut? Och definieras det av en varm hudton och att man är lite smalare?

Med detta sagt så är det fortfarande guld värt att kunna fälla upp skärmen och se sig själv, timern är lysande och man behöver ju inte använda alla de här funktionerna och filtren. I kamerans inställningar kan man även stänga av att de över huvud taget ska dyka upp när man fäller upp skärmen, men då förlorar man såklart också timer-funktionen.

Female portrait shot with the Lumix GX800

LUMIX GX800 + LUMIX G VARIO 12-32mm f/3.5-5.6 | 1/1000 SEC, bländare f/4.0, ISO 200

Panorama

Panoramaavgrekiskans pan+horama, “all”+”vy”, är en obruten vy eller bild över etthelt större område, speciellt vyer över en vidare vinkel.” – källa Wikipedia.

På den stora ratten längst till höger på ovansidan av kameran fann jag den nya panorama-funktionen. När du ställer in kameran får du instruktioner på hur du ska göra för att skapa ett panorama. Det här är väldigt bra för att fånga stora vyer i naturen eller för att ge en bra överblick över en stad.

Panorama over a lake

WIFI

Det här är ingen nyhet, men precis som Lumix andra kameror har GX800:an såklart stöd för WIFI och man kopplar enkelt ihop den med deras Panasonic Image App i telefonen.

Som jag älskar den här appen! I den kan jag styra i stort sett allt på kameran; Från att flytta fokuspunkt, ändra från att ta en bild till timer till att ändå avbländade, slutartid och exponeringskompensation. Jag kan starta filmläget och såklart kan man föra över bilder till telefonen (ej raw-filer). Jag använder den extremt mycket för mina självporträtt!

Using the Panasonic Image App

Vad tycker jag om kameran?

En av de första sakerna jag reagerade på när jag tog upp kameran var att den kändes mycket tyngre och rejälare än GM1:an jag använde förut. Inte på något sätt för tung utan rejäl på ett bra sätt. Den kändes gedigen och av hög kvalitét. Det är inget snack om saken om att det är en ordentlig uppgradering av GM1:an, både i form av kamerahus men även dess funktioner och kvalitén på bilder och film.

Med kit-objektivet ihopfällt går kameran utan problem ner i en jackficka och att den är så smidig att ha med sig gör att man inte har några ursäkter till att inte alltid ha med sig en kamera vilket resulterar i att man fotograferar mycket mer än vad man hade gjort med en större kamera, så dess ringa storlek är verkligen en av kamerans största styrkor. 

Att skärmen går att fälla upp känns nästan ovärderligti en influencers vardag med selfies och videobloggande. Att se sig själv är verkligen guld värt och det är en funktion jag saknat med GM1:an. Fotograferar man i låga vinklar (tex. blommor på marken) kan man även utnyttja detta genom att vinkla upp skärmen lite för att se vad man gör utan att behöva lägga sig ner på backen: Något jag finner himla smidigt och användbart!

Även om det finns mycket funktioner i Panasonics kameror så tycker jag den här är väldigt användarvänlig. Den har en del nya knappar gentemot GM1:an för att snabbt ändra vissa inställningar. Det finns bland annat en egen knapp för 4k där du snabbt kan slå funktionen av och på, och även den nya funktionen med efterfokus har en snabbknapp för enkel åtkomst*. Det är oerhört skönt att inte behöva gå in i menyn för att aktivera de här inställningarna då man ofta mitt i en situation kommer på att man är i behov av att använda den – då är det viktigt att det går fort och smidigt att ändra inställningarna.

* Det går dessutom utmärkt att skräddarsy dessa och ställa in vilka funktioner knapparna skall ge snabb åtkomst till.

Här är det värt att poängtera att jag nu är väldigt van vid Panasonics kameror och vetvar mycket inställningar sitter. Jag har svårt att på ett rättvist sätt spegla hur det är för en som inte använt deras kameror förut.

Några saker som drar ner betyget lite är att jag saknar de programval jag har på min GM1:a. På den stora ratten på ovansidan hade jag några extra program där jag kunde skräddarsy alla inställningar för att sedan snabbt byta till de valen om jag tex. ville fota i svartvitt eller filma med speciella inställningar. 

Sedan är det ju en stor nackdel att GX800:an inte har stöd för att koppla in en extern mic, vilket min GM1:a inte heller har och jag hade hoppats de skulle lägga till den möjligheten då video börjar bli allt mer populärt. 

Att GX800:an använder sig av Micro SD-kort är egentligen inget minus. Men jag har vanliga SD-kort i alla mina kameror och att inte kunna använda dem i den här kameran är helt klart lite synd. 

Woman in a dress holding a Lumix GX800

Slutsats

Det är en rejäl, kvalitativ kamera med oerhört behändig storlek som producerar bra bilder och film. Kitobjektivet är en trogen kompanjon och sedan kan man komplettera med någon mer optik beroende på vad man vill producera för typ av material. Jag kan verkligen rekommendera Panasonics 25mm f/1.7!

Har man en större kamera och vill ha ett bra komplement som man orkar ta med i sin vardag är den här perfekt. Bildkvalitén är riktigt bra och det går utan problem att fotografera för blogg, Instagram, Facebook eller andra sociala medier.

Kameran är oerhört användarvänlig, har en hel del spännande funktioner som underlättar ens skapande och passar verkligen gemene man men även mer inbitna fotografer då man med fördel kan fotografera på M och själv styra bländare, slutartid och ISO samt byta optik baserat på vad man fotograferar.

Panasonic är kända för att göra kameror som producerar bra film och den här rackaren är inget undantag, det blir oerhört bra kvalitét på klippen! Är man dock intresserad av att videoblogga mycket och prata i filmerna stöter man på problem. Den inbyggda mikrofonen tar upp ljud väldigt bra i en lugn, tyst miljö men är det mycket kringliggande ljud eller vind så får man problem. Då får man lösa det genom att skaffa en mikrofon som spelar in ljud till en extern källa (tex. ens telefon) och sedan får man synka ljudet med videoklippen.

Jag som redan haft en liknande kamera skulle nog inte välja att köpa den här idag då jag skulle vilja uppgradera mig ytterligare från GM1:an och skaffa en kamera med stöd för extern mikrofon*. Men hade jag inte haft en Lumix GM1 hade jag nog mer än gärna använt den här. Letar man efter ett komplement till sin större, mer professionella kamera och ska skaffa sin första kompakta systemkamera tycker jag den här är en oerhört bra kandidat för jobbet!

*Vilket jag senare gjorde, jag skaffade en Lumix GX8

collage of summer images

Fler bilder tagna med Lumix GX800

Erbjudande (Har gått ut)

Nu kan ni använda koden RowanTree och köpa en LUMIX GX800 för 5690:- (ord. pris 6499:-). Ni hittar kameran här och koden fyller ni i vid utcheckningen – glöm inte att trycka på aktiveraKoden är giltig till och med sista augusti 2017. Kameran finns även i orange och silver och koden fungerar för dem också. 

Hoppas ni tyckte om den här recensionen och har ni några frågor kring kameran eller optik, foto m.m så är det såklart bara att ni hör av er!

Det vore också kul att veta ifall ni är ni intresserade av att läsa mer om kamerateknik, guider och foto – kom gärna med era tankar kring det ♥︎

» Det här inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Panasonic «

Similar Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 Comments

 1. Börjar verkligen bli sugen på att skaffa en mindre kamera, gillar min systemkamera men den är ofta lite väl klumpig! Tack för en bra recension!
  Och jag håller med dig, så himla tråkigt med “selfiefunktioner” som spär på alla orimliga ideal ytterligare, hur tänkte de där!?

  1. Ja jag älskar min systemkamera men de ÄR ju himla stora och i vardagen är det Såå skönt att ha något mindre, det gör att i alla fall jag fotograferar mycket mer och känner mig mer inspirerad att skapa – med min DSLR blir det lätt ett för stort projekt som jag inte orkar ta tag i. Ja det är lite tråkigt men de tillverkas ju / tas fram i Japan och där är de väl än mer extrema med det där tyvärr :/

 2. Vilka spännande nya funktioner!! Tänker framför allt på det där med 4K och att kunna välja fokuspunkt. Coolt.

  Och riktigt bra recension – kul att läsa för mig som också blivit ett Lumix-fan nu ;)

  1. Kom på att jag glömde fråga, hur har du tagit bilden av kameran där du tar en selfie med skärmen uppfälld? ;) Och fjärilen i videon… den bara landade där och flaxade så fint med sina vingar?!!

    1. Haha, JAG MISSTÄNKTE DET! Känner mig som en typisk nybörjare som inte riktigt vet vad som är ok att fråga och inte ;)

     Och alltså nej, jag har inte kommit så långt att jag köpt något nytt optik. Tänker på det där jag fick prova av dig ibland… Men har fullt upp med att ta bilder och föra över och redigera som det är känns det som. Kanske till hösten när jag ska levla upp mitt fotograferande, hehe.

  2. Eller hur?! Efterfokus tycker jag om riktigt mycket, den är sjukt användbar! Tack – roligt att du gillar recensionen. Känns fint att jag fått över dig till Lumix-träsket ;) Köpt någon mer optik än?

 3. Tack för en väldigt fin och utförlig recension. För att fota verkar ju denna kamera riktigt drömmig (även om mina biler aldrig skulle bli så fina som dina ?). Visst har kameran wifi också? Såg inte det någonstans i recensionen (kanske missade) men det är iallafall en viktigt grej för mig vid nästa kameraköp, att snabbt kunna föra över bilder till datorn eller telefonen via wifi.
  För mig så faller det lite på ljudkvalitén när man filmar. Nu var det väldigt blåsigt när du filmade och man hörde att ljudet lät rätt sjysst när det inte blåste lika mycket.. så kanske lite svårt att säga. Hade gärna hört/sett mer filmklipp i fler miljöer. Jag vill ju köpa en ny blogg/vlogg-kamera men vill inte behöva ha en extern ljudkälla eftersom enkelhet är fokus. Får nog kika runt lite mer men riktigt snyggt samarbete och jättebra jobbat! /Elin

  1. Så lite så, kul att du gillar den! Men SJÄLVKLART har kameran wifi. Alltså jag glömde helt bort att nämna det eftersom det är precis som på GM1:an jag haft förut (jag skriver lite om det där). Ska genast lägga till info om det såklart! Men wifi mot telefonen fungerar superbra och Panasonic Image App är GRYM. Man kan styra alla inställningar genom den, både fota och filma samt föra över bilder (ej raw). Jag älskar den och appen / hur bra wifi funktionen fungerar är en av anledningarna till att jag sällan använder min stora systemkamera längre :P

   Ja, jag förstår att du vill ha enkelheten och det blir ju genast lite bökigare att behöva koppla in mikrofonen någon annanstans. Här har du länkar till lite vloggar jag gjort med min GM1 i en lite annan miljö, jag skulle säga att ljudupptagningen är likvärdig i den som i nya GX800:

   Det här är från vår Winter Workation i Åre och där filmar jag i väldigt mycket olika varierade miljöer; https://www.youtube.com/watch?v=kg_oApikMgs&list=PL4GylIjWlNGub1PwMpozQPM9tY8suCR9f&index=4, och här har du en med blandade vardagsklipp från en vecka i mitt liv typ; https://www.youtube.com/watch?v=XZSAfKmv-GE&list=PL4GylIjWlNGub1PwMpozQPM9tY8suCR9f&index=2&t=308s

   Annars kör ju jag numera på en Lumix GX8 (vädertätad) och Rode VideoMicro :)

 4. Åh, vill så gärna köpa kameran! Alla färger står som tillfälligt slut och att få tag i någon hos Panasonic som kan upplysa om de kommer in snart igen verkar stört omöjligt, både ringt kundtjänst och sedan mailat shop på deras inrådan. Inga svar. :( Har du möjligtvis någon hemligstämplad insider information? :) <3

   1. Hej igen! Jag har fortfarande inte hört ett knyst från Panasonic, tom försökt nå dem via deras FB men de svarar inte på någon kommunikationsväg. Har du fått svar? Tycker det är ganska så dåligt av dem då de ingår samarbete med någon och erbjuder en vara. Respektlöst mot dig också som lagt ner mycket jobb! Kram!

    1. Hej! Nej jag har tyvärr inte hört något än, min kontaktperson är på semester men tillbaka nu i början på augusti och troligen har många andra på kontoret också semester – det är ju så den här tiden.

     Men så fort de finns i lager igen kommer statusen uppdateras i webbshoppen och jag kommer säker kunna förlänga rabattkoden.

     Du kan väl maila mig på raniamaia@ronntoft.se så hör jag av mig direkt till dig så fort jag vet mer?

     1. Nu fick jag svar från Panasonic LUMIX Sverige på Facebook: “Hej! Ursäkta sent svar, semestertider gjorde att vi fick visst glapp i bemanningen. Vi kommer få in GX800 om ett par veckor tyvärr. Den visar sig vara mer poppis än väntat.”
      :/

     2. Fick mer svar, lite bättre. :D
      “Hej! Vi gillar att samarbeta med Rania så vi kommer absolut göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi ber om ursäkt för uteblivet svar, vi hoppas att kameran kommer in snart. I och med att den är slutsåld nu så kommer hennes rabattkod att gälla längre fram så hennes läsare inte missar hennes erbjudande.”

     3. Ja jag har också varit i kontakt med dem nu, de verkar dessutom ha haft strul med sin mail. De är som sagt väldigt bra att ha att göra med, det är toppen att de hör av sig så fort kameran finns i lager igen och att de förlänger min rabattkod! :) Synd att du får vänta på kameran så länge dock men bättre sent än aldrig, eller hur?

 5. Åh vad användbart din recention är. :) Har funderat mellan denna och Sony A5100 men tror denna har bättre funktioner än Sonyn. Så det lutar ditåt känns det som. :)